Däck

Vinterdäck

Vinterdäck har högre antal procent, naturgummi- innehåll än sommardäck, innehåll som håller dem smidiga i kylan. Ju mjukare de är, desto mer kan däcket anslutas med vägytan, vilket förbättrar grepp och hantering. Till skillnad från sommardäck som härdar snabbt vid kalla temperaturer, så fungerar vinterdäck bäst i temperaturer under +7 grader C.

Vinterdäck har också tusentals små spår (känd som sajpningar) i sina slitbanor som används för att sprida vatten och förhindra vattenplaning. Dessa spår biter i snö, slask och is, vilket ger ett optimalt grepp med vägen under de kalla årstiderna.

Sommardäck

Sommardäck ger bättre allround prestanda under de varmare månaderna. De har en relativt hård sammansättning som mjuknar till vid mildare temperaturer för att kunna anpassa sig till såväl torra som våta vägar. Sommardäck har färre sajpningar än vinterdäck, men har specialdesignade slitbanor för att minimera vattenplanering. Dessa ger mer grepp i varma temperaturer samt säkerställer mycket grepp på våta och torra vägar.
Även om sommardäck klarar de flesta väderförhållanden är de inte lämpliga för hårdare och kallare klimat. De har en hårdare gummiblandning med mindre naturgummi än vinterdäck och detta börjar härda och kan bli sprött under +7 grader Celsius. 
De är utformade för att anpassa sig till högre temperaturer utan att bli mjuka. Sommardäck tenderar att ha ett enkelt block format slitbanemönster, vilket ger ett stort fotavtryck med vägen. Detta garanterar utmärkt hantering och har en massiv inverkan på broms avståndet under varma och torra klimat. 

Året-runt-däck

I Sverige är det inte lagligt att köra med året-runt-däck under vintern. Detta pga att vårt nordiska klimat kräver antingen friktionsdäck eller dubbdäck under vintern. Det är lagligt att köra med friktionsdäck under sommaren, men det är inget som rekommenderas. Detta pga att bromssträckan bli betydlig längre, sämre grepp vid våta ytor, försämrad vid undanmanövrering samt att friktionsdäck slits fortare under sommaren.

Har du fler frågor eller undrar något mer om däck? Kontakta oss mer än gärna så hjälper vi dig!